Κυριότερες Ασθένειες της Αμυγδαλιάς

amygdaliaΟδηγίες και τρόπους καταπολέμησης των κυριότερων ασθενειών της αμυγδαλιάς προτείνουν στους καλλιεργητές οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας.

 

Οι βασικές ασθένειες της αμυγδαλιάς που θέλουν αυτή την περίοδο ιδιαίτερη προσοχή είναι η μονίλια, η πολυστίγμωση, το κορύνεο και ο εξωασκός. Αναλυτικά για την κάθε μια οι αμυγδαλοπαραγωγοί πρέπει να προσέξουν τα παρακάτω:

Μονίλια: Αποτελεί τη σοβαρότερη ασθένεια της αμυγδαλιάς. Οι μολύνσεις των ανθέων από τον μύκητα ευνοούνται όταν επικρατούν σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες (10 - 15οC) και υψηλή σχετική υγρασία. Τα σπόρια του μύκητα εισέρχονται από διάφορες πληγές, κυρίως όμως από το στίγμα του υπέρου του άνθους. Σε υγρές περιοχές συστήνονται τρεις επεμβάσεις. Η πρώτη στην αρχή της άνθησης (ρόδινη κορυφή), ή δεύτερη στην πλήρη άνθηση και η τρίτη στην πτώση των πετάλων. Εάν κατά την περίοδο της άνθησης ο καιρός είναι βροχερός επιβάλλεται επανάληψη του ψεκασμού με τα κατάλληλα και εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Πολυστίγμωση: Υγρός και βροχερός καιρός είναι απαραίτητος για την βλάστηση των ασκοσπορίων και την πραγματοποίηση των μολύνσεων. Οι μολύνσεις αρχίζουν συνήθως με την εμφάνιση των φύλλων και συνεχίζονται μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Οι προσβολές είναι σοβαρές όταν ή βροχή και η υγρασία διαρκούν περισσότερο από 2 – 3 ημέρες. Οι ποικιλίες «Ρέτσου», «Ιταλική» και «Τρουίτο» είναι ευπαθείς. Η «Φερανιές» και η «Τέξας» είναι ανθεκτικότερες. Η ασθένεια αντιμετωπίζεται με προληπτικούς ψεκασμούς από την έκπτυξη των πρώτων φύλλων μέχρι τέλος Μαΐου αρχές Ιουνίου με κατάλληλα και εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Οι ψεκασμοί επαναλαμβάνονται εφόσον επικρατεί βροχερός καιρός.

Κορύνεο: Η ασθένεια ευνοείται από προηγούμενο ήπιο χειμώνα και βροχερή άνοιξη. Ο μύκητας προσβάλλει φύλλα, βλαστούς και καρπούς. Προκαλεί πρόωρη πτώση των φύλλων στο τέλος της άνοιξης, αρχές καλοκαιριού (Μάιο – Ιούνιο). Οι καρποί όταν προσβάλλονται σε μικρό στάδιο, πέφτουν ανώριμοι. Η κυριότερη εστία μόλυνσης είναι οι προσβεβλημένοι βλαστοί της προηγούμενης χρονιάς τους οποίους πρέπει να απομακρύνουμε. Συστήνονται ψεκασμοί για τις περιοχές που τα δένδρα βρίσκονται στο τελικό στάδιο διόγκωσης των οφθαλμών και επανάληψή τους μετά την πτώση των πετάλων.

Εξώασκος: Ο μύκητας προσβάλλει τα ακραία νεαρά φύλλα των βλαστών κατά την άνοιξη τα οποία παραμορφώνει κατά θέσεις. Προσβάλλει επίσης τους βλαστούς, τα άνθη και τους νεαρούς καρπούς. Συστήνονται ψεκασμοί για τις περιοχές όπου τα δένδρα βρίσκονται στο τελικό στάδιο διόγκωσης των οφθαλμών και επανάληψή τους μετά την πτώση των πετάλων με κατάλληλα και εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Επικοινωνήστε μαζί μας

home  Ηρώων Πολυτεχνείου 144, 41222, Λάρισα

email 32  PeroulakisΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www  www.infoagro.gr

phone  2410551326 - 6989593525 

Facebook Fans